Mai 2024

Nutinõu: 5 olulist sammu, et end ja oma nutitelefoni küberpättide eest kaitsta

Turvasoovitused. Pilt: Lora mudel, Realistic Vision V6.0 B1, Stable Diffusion

Pilt: Lora mudel, Realistic Vision V6.0 B1, Stable Diffusion

Küberpettuste ja küberkuritegude hulk on viimaste aastate jooksul järsult tõusnud ning tihti saavad kurjategijad rahale ja andmetele ligi just kasutajate nutitelefonide kaudu. Täielikku kaitset pole küll võimalik saavutada, kuid paari ohutusmeedet rakendades on võimalik ohvriks sattumise tõenäosust oluliselt langetada. Elisa infoturbejuht Mai Kraft selgitab, mida tasub silmas pidada ja kuidas end kaitsta.

Tallinnas alanud Küberjulgeoleku konverents CyCon keskendub ähvardavatele ohtudele

Foto: Egert Kamenik

Foto: Egert Kamenik

Täna algas Tallinnas rahvusvaheline küberkonfliktide konverents CyCon 2024. NATO, valitsuste, akadeemiliste ringkondade ja erasektori tippeksperdid arutlevad selle üle, kuidas kasutada viimaseid teadustöid ja tehnoloogilisi uuendusi meie riikide kaitsmiseks küberohtude eest.

Tehisintellekt kui ilumaailma revolutsiooniline tööriist: kuidas kosmeetikatööstus AI oma kasuks tööle paneb

Foto: Freepik

Foto: Freepik

(Sisuturundus)

Tehisintellekt, artificial intellect, ChatGPT ja kümned muud tehisintellektiga seostuvad märksõnad on tehnoloogiamaailma kuumim teema olnud juba novembrist 2022, mil esilinastus esimene laia kõnepinda pakkuv tehisintellekt ChatGPT.

Enefit ja Solaride alustasid koostööd järgmise põlvkonna päikeseauto arendamiseks

Foto: Tarvo Tammeoks

Foto: Tarvo Tammeoks

Rahvusvaheline energiaettevõte Enefit lõi käed Solaride’iga ja asus päikeseautosid arendava MTÜ liikmeks. Koostöö eesmärk on ehitada Austraalias toimuva päikeseautode maailmameistrivõistluste võiduauto, anda hoogu energiasektori innovatsioonile ja muuta inseneriks õppimine noortele atraktiivsemaks.

Oodata on IT- ja energiasektori suuremat põimumist

Ragnar Roos

Viimastele aastatele tagasi vaadates võib öelda, et suur osa IT-kulutuste kasvust oli tingitud Covid-19 levikust. Kaugtöö võimaldamiseks tegid tööandjad täiendavaid kulutusi seadmetele ja kiirendasid digitaliseerimist. Digitaliseerimise tempo kasvu on oodata ka lähiaastatel, eelkõige seoses tehisintellekti võimaluste laialdasema kasutuselevõtuga, räägib elektriinsener ja Eaton Eesti esindaja Ragnar Roos, kes ennustab IT- ja energiasektori suuremt põimumist ning selgitab, mida see endaga kaasa toob.

Tõlkebüroo võrdles transkriptsiooni tehisaru teenuseid: milline neist sobib eesti keele jaoks?

Pilt on loodud tehisaruga: Stable Diffusion, Realistic Vision V6.0 B1

Pilt: Lora mudel, Realistic Vision V6.0 B1, Stable Diffusion

Helifailide transkriptsioon võib olla aeganõudev, kuid mitmed tehisintellektil põhinevad rakendused lihtsustavad seda protsessi oluliselt. Esimesed nutitelefonid (Samsungi uuemad Galaxy-seeria mudelid, Google Pixel 8 seeria telefonid jt) juba teevad seda seadmes sees, kuid on ka mitmeid teenuseid, kus saab lasta helifaili tekstiks teha. See hoiab tohutult kokku aega ka siis, kui transkriptsioon on pisut vigane. 

TEST: Logitech Craft - klaviatuur suure nupuga

Logitech Craft

Millega suudab Logitech veel üllatada? Iga mõne kuu tagant paistab välja tulevat mõni uus klaviatuur. Seekordne - Craft - aga ikka suutis. Vähemalt üks asi on mugav ja hea (lisaks muudele olnud asjadele).

Iseenesest ongi tegu üsna tuttava tootega - Logitech MX Keys S oli juba meie testimislaual ja see uus ongi üsna üks-ühele sama, kui uus Craft, kuid mõne erinevusega.

TalTechi elektroonikainseneride tudengiprojektina valmis prototüüp Eesti lennundustööstusele

Laura Kõrgmaa. Foto: Johan Hallimäe

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) tudengiprojekti raames valmis riistvara arenduse ja programmeerimise õppekava bakalaureuse tudengitel prototüüp lennujuhtimise irdtornide videopildi viite mõõtmiseks.

Projektiõppes osalenud Laura Kõrgmaa, Anee Mändmets, Karl Paabut ja Auris Prääm töötasid koos rahvusvahelise ettevõtega Adacel Technologies Estonia välja prototüübi seadmest, mis mõõdab virtuaalse lennujuhtimistorni videopildi viidet.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.