veebruar 2005

Arvutimaailm 2/05

AM 2/2005

Poliitika
Ebapopulaarne e-hääletus
töötas veatult
Jaan Vare
Jaanuari lõpus korraldas Tallinna linnavalitsus hääletuse, et teada saada, kuhu soovivad linlased paigutada vabadussamba. Kokku osales nädal kestnud hääletusel 5090 tallinlast, kellest osa kasutas oma arvamuse ütlemiseks ka e-hääletussüsteemi.

Turg
Kõned välismaale võileivahinna eest
Lauri Levo
Alates märtsist on kõne teisele mandrile isegi paar korda odavam, kui näiteks Põlva sugulasele helistades. Nii ei pea enam välismaale helistades kõnetempot paar korda kiiremaks tõstma ja närviliselt kella põrnitsema.

Oma toru Internetis ehk VPN

(Arvutimaailm 2/05)

Autor: Taavi Kangur

Milleks ettevõttele VPN (turvaline privaatvõrgu kanal üle Interneti)? Tavaliselt ikka selleks, et koos infosüsteemi tsentraliseerimisega tekkinud keskpunktile, milleks on kliendi enda ruumides asetsev serveriruum või teenusepakkuja serverikeskus, igalt poolt turvaliselt ligi pääseda.

Keskuses asetsevat infosüsteemi (nt majandus- või finantstarkvara) on vaja kasutada paljudest erinevatest asukohtadest, näiteks Tartu ja Riia kontorist, Vilniuse filiaalist või reisiloleva töötaja arvutist ükskõik kust üle avaliku Interneti. Nüüd tekibki küsimus, kuidas ühendada teistes geograafilistes punktides, üksteisest eemal asetsevaid, kontoreid keskse infosüsteemi külge.

Sissejuhatus semantilisse veebi, 2: Ontoloogiad ja semantilise veebi keeled

(Arvutimaailm 2/05)

Autor: Mario Peterson

Mis asi on ontoloogia ja milleks seda vaja? Millised on semantilise veebi keeled? Sellest alljärgnevalt.

Sõna ontoloogia ehk olemisõpetus on kasutusel filosoofias ja tegeleb eksistentsi probleemidega. Ontoloogia infotehnoloogia kontekstis on teadmiste ja kontseptsioonide spetsifitseerimise ja jagamise mehhanism. Lihtsamalt lahti seletades on ontoloogiad mõistete hierarhiad.

Ontoloogia mõiste

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.