aprill 2004

Arvutimaailm 4/04

AM 4/2004

Poliitika
Mäksa vald toetab traadita
Interneti sissepanekut
Ester Vaitmaa
Mäksa vald Tartumaal on asunud toetama oma valla elanikke, kes elavad hajaasustusega aladel. Vald aitab osta Interneti–ühenduseks vajalikke seadmeid: antenni, võrgukaardi ja kaabli.

E–bürokraatia kui demokraatliku
ühiskonna alustala
Peep Küngas
Riigiaparaadi ülalhoidmiseks tuleb paratamatult kulutada suur osa energiast ning ressurssidest bürokraatia haldamiseks. Käesolev artikkel vaeb bürokraatiamehhanismide optimeerimist riiklikus asjaajamises. Kuigi mõiste bürokraatia on aja jooksul omandanud tugeva negatiivse kõrvalmaigu, on võimalik muuta bürokraatiat oluliselt kodanikukesksemaks, kui eemaldada sealt inimfaktor kasvõi osaliselt.

GPS-id mõõdavad muistiseid

Kääbastel.

(Arvutimaailm 5/04)

Ka riigiasutused võtavad kasutusele uut tehnoloogiat ja nii on Muinsuskaitseamet alates 2002. aastast mõõdistanud kinnismälestiste asukohti ja nende kaitsevööndeid professionaalse GPS-komplektiga ProMark2. Mõõdistamine toimub koostöös Maa-ametiga, kes on huvitatud nende objektide katastrikaardile kandmisest. Külastasin koos Muinsuskaitseameti töötajatega viimasel ajal meedias tähelepanu pälvinud Obinitsa kääpaid, et uurida, kuidas nende asukohad kaardile jõuavad.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.