jaanuar 2002

Arvutimaailm 1/02

Poliitika
Eesti-Ukraina IT koostöö hoogu sisse saamas
Taavi Valdlo
Eesti ja Ukraina riikidevahelisele IT-alasele koostööle on hinge sisse üritatud puhuda mõnda aega. Juba 1997. aasta novembris arutati Kiievis valitsustevahelise ühiskomisjoni istungil muude küsimuste hulgas vastava kokkuleppe sõlmimist ja otsustati ettevalmistustööd käivitada. 21. jaanuaril 1999 kirjutati Eesti Vabariigi valitsuse ja Ukraina valitsuse informaatikaalase koostöö kokkuleppele alla. Tegemist on raamistikku loova dokumendiga, konkreetne koostöö toimub ikkagi huvipoolte omavaheliste lepingute alusel.

X-tee

(Arvutimaailm 10/2001)

11. detsembril tutvustati riigi andemekogude moderniseerimise programmi X–tee. X– tee on süsteem, mis võimaldab asutustel, juriidilistel– ja füüsilistel isikutel vastavate õiguste olemasolu korral pärida üle Inetrneti andmeid riigi andmakogudest. Süsteem tagab sealjuures piisava turvalisuse andmekogude päringute ja seal saadud vastuste käsitlemisel.

X–-tee programmi eesmärk

Juhe koos

Nagu pealkiri lubab, on mu tänane manifest eriti hüplik, vastates põhiliselt küsimustele, mis teil viimase kuu jooksul Maania või seal aval­datuga seoses tekkisid. Ja mõned (lugejate saadetud) uudisnupud ka, et paremini libiseks.

Andunud austaja(tele) (Throne of Darkness)

Dragons

Isiksusi eristavad maitsed. Igal (män­gu)väljaandel on sa­muti kindlad lemmikud, mis nende üldisi eelistusi vähem või enam mõjutavad. Terane ja pidev lu­geja teab kindlasti, et Maania üks favoriite on Diablo: see nimi kordub tihti, kui juttu RPG–dest. Ja pole minu süü, et D–sõna enne lõppu ka siin veel uh­kelt laiutada saab.

Käesoleva artikli peategelane on Throne of Darkness, kokkuvõt­valt Diablo iidses Jaa­panis, kus võlujõu kasutamine oli kerge nagu beebilt luti äravõtmine ja kõik suhtlesid inglise keeles.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.